celiakia
Dieta,  Zdrowie

Celiakia – nie czekaj, diagnozuj i lecz!

Celiakia (choroba trzewna) trwa przez całe życie. Jest autoimmunologiczną chorobą zakorzenioną głęboko w genetyce. Nacechowana trwałą nietolerancją glutenu dotyczy około 5% ZDIAGNOZOWANEGO społeczeństwa.

Gluten, to białko “zapasowe” zawarte w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu). Jest neurotoksyną, dlatego spożywanie toksycznego glutenu prowadzi do objawów neurologicznych oraz zaniku kosmków jelitowych w jelicie cienkim

Kosmki to takie maleńkie wypustki błony śluzowej. Pełnią odpowiedzialną funkcję – odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych.

W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, a to prowadzi do wystąpienia wielu, różnych objawów klinicznych.

Metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej – przez całe życie. Celiakia nie jest alergią! Nie da się odczulić osoby cierpiącej na celiakię. Nie jest to też choroba małych dzieci, jak zwykło się uważać – nie da się z niej wyrosnąć.


🥐 W jakich produktach jest gluten?


Bez glutenu:


Ryż biały i brązowy,
kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie
bezglutenowych,
mieszanki mączne
bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk
bezglutenowych,
ze znakiem Przekreślonego
Kłosa, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane,
chrupki kukurydziane ze znakiem Przekreślonego
Kłosa, popcorn, owies
bezglutenowy
certyfikowany ze znakiem
Przekreślonego Kłosa, bułka tarta bezglutenowa

Mięso, jaja, ryby:

Nieprzetworzone
mięso, ryby, jaja.

Produkty mleczne:

Mleko świeże, w kartonie, zagęszczane, w
proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty.

Tłuszcz:

Masło, smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek.

Warzywa i ich przetwory:

Warzywa
(świeże, konserwowe
bez dodatków),
strączkowe (groch, fasola,
soczewica), ziemniaki,
skrobia ziemniaczana.

Owoce:

Wszystkie owoce (świeże, konserwowane).

Słodycze:

Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych
produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka bezglutenowe

Zupy i przyprawy:

Zupy domowe z
dozwolonych produktów,
kostki bulionowe
bezglutenowe (z
Przekreślonym Kłosem) Sól, pieprz, zioła, ocet winny, ocet jabłkowy.

Napoje:

Herbata, kawa naturalna, Inka bezglutenowa,
soki owocowe, wody mineralne, kompoty,
napary z ziół, czyste alkohole, piwo bezgluten.

Dodatkowo:

Proszek do pieczenia
bezglutenowy, soda spożywcza, drożdże, żelatyna (bez ostrzeżenia
o glutenie), komunikanty
niskoglutenowe.

Mogą zawierać gluten:


Płatki śniadaniowe
kukurydziane, mąka kukurydziana,
gryczana, jaglana,
ryżowa, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana,
ryżowa, z tapioki,
dostępne w sprzedaży ogólnej mogą zawierać śladowe ilości.

Mięso, jaja, ryby:

Wędliny (w tym
wysokie gatunki typu szynka),
konserwy rybne i
mięsne, wędliny
podrobowe (pasztet), wyroby garmażeryjne
mięsne (parówki,
kotlety mielone,
pulpety, hamburgery)

Produkty mleczne:

Jogurty owocowe,
maślanki, smakowe, napoje czekoladowe,
produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, wyroby seropodobne),
gotowe sery białe do serników –
producenci dodają błonnik pszenny.

Tłuszcz:

Majonezy, gotowe sosy (dresingi).

Warzywa i ich przetwory:

Sałatki z sosami, przeciery
pomidorowe, niektóre fasole w puszkach,
placki ziemniaczane,
produkty
wegetariańskie – kotlety sojowe, pasztety
i majonezy sojowe, warzywa mrożone.

Owoce:

Owoce suszone
niekiedy są
posypywane mąką, wsady
owocowe, owoce
mrożone.

Słodycze:

Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, budynie, kisiele,
lody, czekolada i
chipsy.

Zupy i przyprawy:

Zupy w proszku
(instant), kostki
bulionowe.
Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi, sosy sojowe.

Napoje:

Niektóre kawy
rozpuszczalne,
aromatyzowane,
napoje owocowo warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi.

Dodatkowo:

Preparaty do
odchudzania, niektóre leki, preparaty
witaminowe, aromaty.

Zawierają gluten:


Pszenica (i jej dawne odmiany:

orkisz, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia,
jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne,
żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa),
müsli.

Kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron
pszenny, makaron żytni.

Pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde, które nie jest wypieczone przez
specjalistycznego producenta
(chleb biały i razowy, bułki,
bagietki, maca, pumpernikiel,
pieczywo chrupkie, precle),

Pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta.

Mięso, jaja, ryby:

Panierki do mięs, ryb.

Produkty mleczne:

Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego

Tłuszcz – brak.

Warzywa i ich przetwory:

Warzywa smażone,
panierowane.

Owoce – brak.

Słodycze:

Ciasta i ciastka upieczone z
niedozwolonych mąk lub ze zwykłym proszkiem do
pieczenia, słód jęczmienny.

Zupy i przyprawy:

Zupy zaprawiane mąką, zupy z
makaronem, z lanym ciastem.

Przyprawy – brak.

Napoje:

Alkohole (np. piwo), kawa zbożowa, kakao owsiane napoje słodzone słodem
jęczmiennym.

Dodatki:

Zwykły proszek do pieczenia,
hydrolizowane białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej.


🥐 Objawy celiakii – ogólne


Celiakia ubrana jest w wiele symptomów:

  • niejasna niedokrwistość z niedoboru żelaza,
  • poziom cholesterolu – podwyższony,
  • afty,
  • bardzo charakterystyczne wrzodziejące zapalenia jamy ustnej,
  • problemy ze szkliwem zębowym (niedorozwój)
  • przewlekłe zmęczenie,
  • neuropatia,
  • padaczka,
  • ataksja,
  • nawracające i uporczywe bóle głowy,
  • depresja.
  • wczesna osteoporoza,
  • bóle kostne,
  • bóle stawowe,
  • problemy skórne (skórna postać celiakii),
  • nawykowe poronienia,
  • problemy z płodnością,
  • współistniejące choroby autoimmunologiczne,
  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • biegunki tłuszczowe,
  • biegunki wodniste;
  • spadek masy ciała,
  • niski wzrost;
  • zmiana usposobienia,
  • ogólny zły nastrój.

🥐 Jak zbadać czy ma się celiakię?


Celiakia przez wiele lat potrafi spustoszyć organizm, dlatego należy:

  1. Być dociekliwym – lekarze niechętnie diagnozują celiakię dorosłych.
  2. Nie przechodzić na dietę bezglutenową bez wykonania badań – zaburzy to obraz kliniczny choroby.
  3. Udać się do gastroenterologa.
  4. Jeśli nie uda się otrzymać zlecenia badań, można prywatnie wykonać badania serologiczne przeciwko:
  • transglutaminazie tkankowej (tTG),
  • deaminowanemu peptydowi gliadyny (DGP)
  • endomysium mięśni gładkich (EmA)

Wymienione przeciwciała są bardzo specyficzne dla celiakii i ich obecność praktycznie jednoznacznie potwierdza celiakię. 

Jednak ich brak nie wyklucza choroby! Według najnowszych badań od 6 do 22% chorych nie wytwarza przeciwciał. Prawdopodobnie jest to wynikiem słabej odporności oraz częstszych modyfikacji pożywienia, na które ciało człowieka przestaje reagować.

Druga ważna kwestia – obecność przeciwciał nie zawsze oznacza, że są zmiany w jelicie cienkim. Dlatego niestety do pełnej diagnozy konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego wykonywanej metodą endoskopową.

Badanie nie należy do przyjemnych, choć zasadniczo nie jest też bolesne i można sprawdzić po drodze kilka odcinków i wykluczyć zmiany nowotworowe.

W kwestii konieczności – warto zadać sobie pytanie czy można żyć bez glutenu? Aby się przekonać wypróbuj dietę bez pszenicy, tutaj znajdziesz jadłospis – klik

Podsumowując: przez wiele lat niezdiagnozowana celiakia może być przyczyną innych chorób. Im szybciej zacznie się działać tym szkody będą mniejsze. Pomocy można szukać w Polskim Stowarzyszeniu Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.