dieta śródziemnomorska
Dieta,  Zdrowie

Dieta śródziemnomorska na nadciśnienie. Tylko 2000 kcal

Dieta śródziemnomorska jest niezwykle zdrową dietą, dlatego niewiele osób ma jakiekolwiek przeciwwskazania do jej stosowania, a najczęściej wystarczy tylko wyeliminować składnik uczulający. Oczywiście dieta to nie tylko produkty, ale ich jakość i tutaj warto wyznawać jedną zasadę – nie oszczędzać na jedzeniu!


🍤 Tradycja


Tradycyjna dieta śródziemnomorska dostarcza większą ilość białek roślinnych, niż zwierzęcych. Charakteryzuje się niewielkim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych i wysokim spożyciem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przede wszystkim pochodzącą z olejów roślinnych i ryb.

Aktualnie dieta śródziemnomorska została zmodyfikowana. Obecnie dodawane są produkty takie jak nabiał i czerwone mięso, jednak nie jest to historycznie zakorzeniona norma. Wpływ innych kultur, dostępność produktów i czasem zmiana klimatu ma na to widoczny wpływ.


🍤 Skarb mórz


Ryby morskie są zazwyczaj zdrowsze od tych zamieszkujących słodkie zbiorniki. Dlaczego? Ponieważ zawierają więcej cennych kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki niemu stają się największym skarbem mórz.

Niestety coraz większe zanieczyszczenie mórz i oceanów odbija się negatywnie na jakość spożywanych ryb (więcej o produktach, które mogą nam szkodzić – klik). Nadal jednak pozostają konkurencyjne w stosunku do mięsa z drobiu czy bydła, nie wykazując działania kancerogennego (rakotwórczego).


🍤 Zalety diety śródziemnomorskiej


  1. Obniża zły cholesterol.
  2. Zapobiega chorobom serca.
  3. Obniża ciśnienie krwi.
  4. Zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę.
  5. Działa korzystnie na stany zapalne.
  6. Wspiera pracę stawów.
  7. Dobrze się trawi.
  8. Dostarcza wiele brakujących współcześnie witamin i minerałów.
  9. Wspiera pracę tarczycy i wiele innych.

📑 Jadłospis


Posiłek 1:

OWSIANKA Z JAGODAMI
  1. Czarne jagody – 65 g (0.5 x Szklanka)
  2. Płatki owsiane – 55 g (5.5 x Łyżka)
  3. Wiórki kokosowe – 6 g (1 x Łyżka)
  4. Mleko ryżowe naturalne bio – 250 g (1 x Szklanka)


Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane ugotuj na mleku, pod koniec gotowania dodaj wiórki.
  2. Owsiankę wylej do miseczki, posyp owocami.

Posiłek 2

CZERWONE ODŻYWCZE SMOOTHIE
  1. Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  2. Jogurt naturalny – 120 g (6 x Łyżka)
  3. Maliny – 60 g (1 x Garść)
  4. Truskawki, mrożone – 100 g (1 x Porcja)
  5. Orzechy nerkowca (bez soli) – 15 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj w blenderze owoce z orzechami i jogurtem.

Posiłek 4:

SOK WARZYWNO-OWOCOWY
  1. Burak – 100 g (1 x Sztuka)
  2. Jabłko – 300 g (2 x Sztuka)
  3. Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
  4. Seler naciowy – 135 g (3 x Łodyga).
  5. Migdały – 15 g (1 x Łyżka).

Przygotowanie:

  1. Umyj składniki i pokrój.
  2. Przepuść składniki przez sokowirówkę/ wyciskarkę.

Posiłek 5:

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDOREM I SEREM MOZZARELLA (PRZEPIS NA 2 PORCJE) – ZJEDZ 1 Z DWÓCH.
  1. Bakłażan – 200 g (1 x Sztuka)
  2. Oliwa z oliwek – 30 g (3 x Łyżka)
  3. Pomidor – 240 g (2 x Sztuka)
    Ser, mozzarella – 90 g (6 x Porcja)
  4. Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (4 x Porcja)
    Czas przygotowania: 40 minut

Przygotowanie

  1. Warzywa i ser pokrój w plastry.
  2. Ułóż wieżyczki z sera i warzyw w naczyniu żaroodpornym na przemian.
  3. Pomidory z puszki zmiksuj i zalej nimi wieżyczki.
  4. Piecz w piekarniku około 20 -30 minut w 180 stopniach C.
Posiłek 3:

MAKARON PENNE Z AWOKADO I INDYKIEM
  1. Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
  2. Bazylia (świeża) – 3 g (3 x Listek)
  3. Makaron penne (pełnoziarnisty) – 91 g (1.3 x Szklanka)
  4. Pietruszka, liście – 6 g (1 x Łyżeczka)
  5. Polędwiczka z indyka (surowa) – 50 g (0.5 x Porcja)

Przygotowanie:

  1. Rozdrobnij dojrzałe awokado widelcem na gładką masę. Dopraw solą i przyprawami wg
    uznania.
  2. Ugotuj makaron.
  3. Pokrojone mięso obtocz w przyprawie curry i usmaż na patelni grillowej.
  4. Makaron wymieszaj z awokado, mięsem. Posyp posiekaną pietruszką.
  5. Udekoruj bazylią.

ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM BRĄZOWYM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
  1. Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
  2. Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
  3. Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 50 g (0.5 x Porcja)
  4. Pietruszka, korzeń – 50 g (1 x Sztuka)
  5. Ryż brązowy – 60 g (4 x Łyżka)
    Seler korzeniowy – 60 g (1 x Plaster)
  6. Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
    Pomidory z puszki (krojone) -200 g (2 x Porcja)
  7. Ziele angielskie – 3 g (3 x Sztuka)
  8. Liść laurowy – 2 g (2 x Listek)
    Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
  9. Kolendra (suszone liście) – 1 g (0.25 x Łyżeczka).

Przygotowanie

  1. Mięso wrzuć na zimną wodę (250 ml), zagotuj i zbierz powstałą pianę.
  2. Warzywa umyj i obierz oraz pokrój w wzdłuż. Dodaj je do mięsa.
    Dodaj też przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz mielony, kolendrę.
  3. Cebulę opal i dodaj do wywaru. Gotuj na wolnym ogniu około 40 minut
  4. Do całości dodaj pokrojone pomidory i gotuj jeszcze przez około 20 minut, aż zupa
    zgęstnieje.
  5. Podaj z ugotowanym brązowym ryżem

Sprawdź również jadłospis bez pszenicy – klik.

Potrzebujesz spersonalizowanej diety – klik.