Dieta bezglutenowa, jadłospis bez pszenicy – 2000 kcal
Dieta bezglutenowa w przypadku celiakii jest na tę chwilę najskuteczniejszym leczeniem. Gluten, to białko “zapasowe” zawarte w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu). Jest neurotoksyną. Spożywanie toksycznego glutenu prowadzi do zaniku kosmków jelitowych w jelicie cienkim. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, a to prowadzi do wystąpienia wielu, różnych objawów klinicznych.
🥐 W jakich produktach jest gluten?
Bez glutenu:
Ryż biały i brązowy,
kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie
bezglutenowych,
mieszanki mączne
bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk
bezglutenowych,
ze znakiem Przekreślonego
Kłosa, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane,
chrupki kukurydziane ze znakiem Przekreślonego
Kłosa, popcorn, owies
bezglutenowy
certyfikowany ze znakiem
Przekreślonego Kłosa, bułka tarta bezglutenowa
Mięso, jaja, ryby:
Nieprzetworzone
mięso, ryby, jaja.
Produkty mleczne:
Mleko świeże, w kartonie, zagęszczane, w
proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty.
Tłuszcz:
Masło, smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek.
Warzywa i ich przetwory:
Warzywa
(świeże, konserwowe
bez dodatków),
strączkowe (groch, fasola,
soczewica), ziemniaki,
skrobia ziemniaczana.
Owoce:
Wszystkie owoce (świeże, konserwowane).
Słodycze:
Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych
produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka bezglutenowe
Zupy i przyprawy:
Zupy domowe z
dozwolonych produktów,
kostki bulionowe
bezglutenowe (z
Przekreślonym Kłosem) Sól, pieprz, zioła, ocet winny, ocet jabłkowy.
Napoje:
Herbata, kawa naturalna, Inka bezglutenowa,
soki owocowe, wody mineralne, kompoty,
napary z ziół, czyste alkohole, piwo bezgluten.
Dodatkowo:
Proszek do pieczenia
bezglutenowy, soda spożywcza, drożdże, żelatyna (bez ostrzeżenia
o glutenie), komunikanty
niskoglutenowe.
Mogą zawierać gluten:
Płatki śniadaniowe
kukurydziane, mąka kukurydziana,
gryczana, jaglana,
ryżowa, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana,
ryżowa, z tapioki,
dostępne w sprzedaży ogólnej mogą zawierać śladowe ilości.
Mięso, jaja, ryby:
Wędliny (w tym
wysokie gatunki typu szynka),
konserwy rybne i
mięsne, wędliny
podrobowe (pasztet), wyroby garmażeryjne
mięsne (parówki,
kotlety mielone,
pulpety, hamburgery)
Produkty mleczne:
Jogurty owocowe,
maślanki, smakowe, napoje czekoladowe,
produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, wyroby seropodobne),
gotowe sery białe do serników –
producenci dodają błonnik pszenny.
Tłuszcz:
Majonezy, gotowe sosy (dresingi).
Warzywa i ich przetwory:
Sałatki z sosami, przeciery
pomidorowe, niektóre fasole w puszkach,
placki ziemniaczane,
produkty
wegetariańskie – kotlety sojowe, pasztety
i majonezy sojowe, warzywa mrożone.
Owoce:
Owoce suszone
niekiedy są
posypywane mąką, wsady
owocowe, owoce
mrożone.
Słodycze:
Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, budynie, kisiele,
lody, czekolada i
chipsy.
Zupy i przyprawy:
Zupy w proszku
(instant), kostki
bulionowe.
Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi, sosy sojowe.
Napoje:
Niektóre kawy
rozpuszczalne,
aromatyzowane,
napoje owocowo warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi.
Dodatkowo:
Preparaty do
odchudzania, niektóre leki, preparaty
witaminowe, aromaty.
Zawierają gluten:
Pszenica (i jej dawne odmiany:
orkisz, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia,
jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne,
żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa),
müsli.
Kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron
pszenny, makaron żytni.
Pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde, które nie jest wypieczone przez
specjalistycznego producenta
(chleb biały i razowy, bułki,
bagietki, maca, pumpernikiel,
pieczywo chrupkie, precle),
Pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta.
Mięso, jaja, ryby:
Panierki do mięs, ryb.
Produkty mleczne:
Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego
Tłuszcz – brak.
Warzywa i ich przetwory:
Warzywa smażone,
panierowane.
Owoce – brak.
Słodycze:
Ciasta i ciastka upieczone z
niedozwolonych mąk lub ze zwykłym proszkiem do
pieczenia, słód jęczmienny.
Zupy i przyprawy:
Zupy zaprawiane mąką, zupy z
makaronem, z lanym ciastem.
Przyprawy – brak.
Napoje:
Alkohole (np. piwo), kawa zbożowa, kakao owsiane napoje słodzone słodem
jęczmiennym.
Dodatki:
Zwykły proszek do pieczenia,
hydrolizowane białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej.
📑 Jadłospis
1 Posiłek: czekoladowe płatki gryczane
4 posiłek: Sałatka ze szpinakiem
(dieta bezglutenowa)
1. Orzechy włoskie – 20 g (1,5 x Łyżka)
2. Pomarańcza – 200 g (1 x Sztuka)
3. Płatki gryczane (bio) – 50 g (5 x Łyżka)
4. Woda mineralna niegazowana – 250 g (1 x Szklanka).
Czas przygotowania: 10 minut
- Ugotuj płatki na wodzie z dodatkiem czekolady.
- Posiekaj orzechy, pokrój owoc. Dodaj do owsianki.
2 posiłek: Wafle ryżowe z owocami
1. Czereśnie – 240 g (3 x Garść)
2. Wafle ryżowe z dzikim ryżem – 40 g (4 x Sztuka)
3 posiłek: Bataty faszerowane (2 porcje)
1. Awokado – 140 g (1 x Sztuka)
2. Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
3. Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
4. Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
5. Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
6. Pieczarka uprawna, świeża – 100 g (5 x Sztuka)
7. Pietruszka, liście – 15 g (2.5 x Łyżeczka)
8. Bataty – 400 g (2 x Sztuka)
9. Melon – 200 g.
Czas przygotowania: 20 minut
- Podsmaż na tłuszczu czosnek i pieczarki. Dodaj na patelnię mięso najlepiej mielone/
pokrojone na drobne kawałki. - Posiekaj koperek, pietruszkę i dodaj na patelnię. Dopraw wg uznania. Możesz lekko
podlać wodą by poddusić farsz. - Natnij wzdłuż bataty i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut.
- Wyjmij ok 1/2 miąższu z batatów i nałóż farsz.
- Pokrój awokado wg uznania i dodaj do batatów.
1.Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
2. Oregano (suszone) – 1 g (0.33 x Łyżeczka)
3. Pomidor – 60 g (0.5 x Sztuka)
4. Ser, mozzarella – 45 g (3 x Porcja)
Szpinak – 50 g (2 x Garść)
Chleb bezglutenowy (wieloziarnisty) – 55 g 6. (1 x Kromka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Ser i pomidor pokrój w plastry i ułóż na liściach szpinaku.
- Skrop oliwą i posyp oregano.
- Podaj z pieczywem.
5 posiłek: Faszerowana cukinia (2 porcje – dieta bezglutenowa)
Zjedz 1 z 2 porcji
Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna – 112 g (8 x Łyżka)
Masło ekstra – 10 g (2 x Łyżeczka)
Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
Pieczarka uprawna, świeża – 80 g (4 x Sztuka)
Pietruszka, liście – 15 g (2.5 x Łyżeczka)
Chleb bezglutenowy (wieloziarnisty) – 110 g (2 x Kromka)
Czas przygotowania: 45 minut
- Komosę ugotuj na półmiękko.
- Pieczarki pokrój w kosteczkę i podduś na oliwie.
- Komosę wymieszaj z pieczarkami i posiekaną pietruszką. Dopraw.
- Cukinię przekrój, wydrąż środek i włóż przygotowany farsz.
- Zapiecz około 30 minut w 180 stopniach.
- Z chleba zrób grzankę, posmaruj masłem i zjedz z ciepłą potrawą.
Wprowadzając dietę skonsultuj ją ze specjalistą.
Problemy z celiakią? Klik
Dieta 1500 kcal? Przykładowy jadłospis: KLIK.
Potrzebujesz więcej porad? KLIK
Chorujesz na celiakię i potrzebujesz diagnozy? (klik)
Zindywidualizowana dieta bezglutenowa – klik.