dieta bezglutenowa
Dieta,  Zdrowie

Dieta bezglutenowa, jadłospis bez pszenicy – 2000 kcal

Dieta bezglutenowa w przypadku celiakii jest na tę chwilę najskuteczniejszym leczeniem. Gluten, to białko “zapasowe” zawarte w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu). Jest neurotoksyną. Spożywanie toksycznego glutenu prowadzi do zaniku kosmków jelitowych w jelicie cienkim. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, a to prowadzi do wystąpienia wielu, różnych objawów klinicznych.


🥐 W jakich produktach jest gluten?


Bez glutenu:

Ryż biały i brązowy,
kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie
bezglutenowych,
mieszanki mączne
bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk
bezglutenowych,
ze znakiem Przekreślonego
Kłosa, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane,
chrupki kukurydziane ze znakiem Przekreślonego
Kłosa, popcorn, owies
bezglutenowy
certyfikowany ze znakiem
Przekreślonego Kłosa, bułka tarta bezglutenowa

Mięso, jaja, ryby:

Nieprzetworzone
mięso, ryby, jaja.

Produkty mleczne:

Mleko świeże, w kartonie, zagęszczane, w
proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty.

Tłuszcz:

Masło, smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek.

Warzywa i ich przetwory:

Warzywa
(świeże, konserwowe
bez dodatków),
strączkowe (groch, fasola,
soczewica), ziemniaki,
skrobia ziemniaczana.

Owoce:

Wszystkie owoce (świeże, konserwowane).

Słodycze:

Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych
produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka bezglutenowe

Zupy i przyprawy:

Zupy domowe z
dozwolonych produktów,
kostki bulionowe
bezglutenowe (z
Przekreślonym Kłosem) Sól, pieprz, zioła, ocet winny, ocet jabłkowy.

Napoje:

Herbata, kawa naturalna, Inka bezglutenowa,
soki owocowe, wody mineralne, kompoty,
napary z ziół, czyste alkohole, piwo bezgluten.

Dodatkowo:

Proszek do pieczenia
bezglutenowy, soda spożywcza, drożdże, żelatyna (bez ostrzeżenia
o glutenie), komunikanty
niskoglutenowe.

Mogą zawierać gluten:

Płatki śniadaniowe
kukurydziane, mąka kukurydziana,
gryczana, jaglana,
ryżowa, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana,
ryżowa, z tapioki,
dostępne w sprzedaży ogólnej mogą zawierać śladowe ilości.

Mięso, jaja, ryby:

Wędliny (w tym
wysokie gatunki typu szynka),
konserwy rybne i
mięsne, wędliny
podrobowe (pasztet), wyroby garmażeryjne
mięsne (parówki,
kotlety mielone,
pulpety, hamburgery)

Produkty mleczne:

Jogurty owocowe,
maślanki, smakowe, napoje czekoladowe,
produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, wyroby seropodobne),
gotowe sery białe do serników –
producenci dodają błonnik pszenny.

Tłuszcz:

Majonezy, gotowe sosy (dresingi).

Warzywa i ich przetwory:

Sałatki z sosami, przeciery
pomidorowe, niektóre fasole w puszkach,
placki ziemniaczane,
produkty
wegetariańskie – kotlety sojowe, pasztety
i majonezy sojowe, warzywa mrożone.

Owoce:

Owoce suszone
niekiedy są
posypywane mąką, wsady
owocowe, owoce
mrożone.

Słodycze:

Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, budynie, kisiele,
lody, czekolada i
chipsy.

Zupy i przyprawy:

Zupy w proszku
(instant), kostki
bulionowe.
Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi, sosy sojowe.

Napoje:

Niektóre kawy
rozpuszczalne,
aromatyzowane,
napoje owocowo warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi.

Dodatkowo:

Preparaty do
odchudzania, niektóre leki, preparaty
witaminowe, aromaty.

Zawierają gluten:

Pszenica (i jej dawne odmiany:

orkisz, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia,
jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne,
żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa),
müsli.

Kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron
pszenny, makaron żytni.

Pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde, które nie jest wypieczone przez
specjalistycznego producenta
(chleb biały i razowy, bułki,
bagietki, maca, pumpernikiel,
pieczywo chrupkie, precle),

Pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta.

Mięso, jaja, ryby:

Panierki do mięs, ryb.

Produkty mleczne:

Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego

Tłuszcz – brak.

Warzywa i ich przetwory:

Warzywa smażone,
panierowane.

Owoce – brak.

Słodycze:

Ciasta i ciastka upieczone z
niedozwolonych mąk lub ze zwykłym proszkiem do
pieczenia, słód jęczmienny.

Zupy i przyprawy:

Zupy zaprawiane mąką, zupy z
makaronem, z lanym ciastem.

Przyprawy – brak.

Napoje:

Alkohole (np. piwo), kawa zbożowa, kakao owsiane napoje słodzone słodem
jęczmiennym.

Dodatki:

Zwykły proszek do pieczenia,
hydrolizowane białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej.


📑 Jadłospis


1 Posiłek: czekoladowe płatki gryczane

4 posiłek: Sałatka ze szpinakiem
(dieta bezglutenowa)


1. Orzechy włoskie – 20 g (1,5 x Łyżka)
2. Pomarańcza – 200 g (1 x Sztuka)
3. Płatki gryczane (bio) – 50 g (5 x Łyżka)
4. Woda mineralna niegazowana – 250 g (1 x Szklanka).


Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ugotuj płatki na wodzie z dodatkiem czekolady.
  2. Posiekaj orzechy, pokrój owoc. Dodaj do owsianki.

2 posiłek: Wafle ryżowe z owocami


1. Czereśnie – 240 g (3 x Garść)
2. Wafle ryżowe z dzikim ryżem – 40 g (4 x Sztuka)


3 posiłek: Bataty faszerowane (2 porcje)

1. Awokado – 140 g (1 x Sztuka)
2. Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
3. Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
4. Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
5. Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
6. Pieczarka uprawna, świeża – 100 g (5 x Sztuka)
7. Pietruszka, liście – 15 g (2.5 x Łyżeczka)
8. Bataty – 400 g (2 x Sztuka)
9. Melon – 200 g.


Czas przygotowania: 20 minut

  1. Podsmaż na tłuszczu czosnek i pieczarki. Dodaj na patelnię mięso najlepiej mielone/
    pokrojone na drobne kawałki.
  2. Posiekaj koperek, pietruszkę i dodaj na patelnię. Dopraw wg uznania. Możesz lekko
    podlać wodą by poddusić farsz.
  3. Natnij wzdłuż bataty i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut.
  4. Wyjmij ok 1/2 miąższu z batatów i nałóż farsz.
  5. Pokrój awokado wg uznania i dodaj do batatów.

1.Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
2. Oregano (suszone) – 1 g (0.33 x Łyżeczka)
3. Pomidor – 60 g (0.5 x Sztuka)
4. Ser, mozzarella – 45 g (3 x Porcja)
Szpinak – 50 g (2 x Garść)
Chleb bezglutenowy (wieloziarnisty) – 55 g 6. (1 x Kromka)


Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ser i pomidor pokrój w plastry i ułóż na liściach szpinaku.
  2. Skrop oliwą i posyp oregano.
  3. Podaj z pieczywem.

5 posiłek: Faszerowana cukinia (2 porcje – dieta bezglutenowa)

Zjedz 1 z 2 porcji

Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna – 112 g (8 x Łyżka)
Masło ekstra – 10 g (2 x Łyżeczka)
Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
Pieczarka uprawna, świeża – 80 g (4 x Sztuka)
Pietruszka, liście – 15 g (2.5 x Łyżeczka)
Chleb bezglutenowy (wieloziarnisty) – 110 g (2 x Kromka)


Czas przygotowania: 45 minut

  1. Komosę ugotuj na półmiękko.
  2. Pieczarki pokrój w kosteczkę i podduś na oliwie.
  3. Komosę wymieszaj z pieczarkami i posiekaną pietruszką. Dopraw.
  4. Cukinię przekrój, wydrąż środek i włóż przygotowany farsz.
  5. Zapiecz około 30 minut w 180 stopniach.
  6. Z chleba zrób grzankę, posmaruj masłem i zjedz z ciepłą potrawą.

Wprowadzając dietę skonsultuj ją ze specjalistą.

Problemy z celiakią? Klik

Dieta 1500 kcal? Przykładowy jadłospis: KLIK.



Potrzebujesz więcej porad? KLIK

Chorujesz na celiakię i potrzebujesz diagnozy? (klik)

Zindywidualizowana dieta bezglutenowa – klik.