Magnez zmniejsza nadciśnienie i dba o koordynację!
Magnez to skarb wśród minerałów! Bierze udział w budowie kości i zębów, niebagatelną rolę odgrywa w procesie widzenia oraz przekazywaniu informacji między mięśniami i nerwami. Bierze również udział w przemianie materii, a także w syntezie kwasów nukleinowych i białka. Dalej w termoregulacji o metabolizmie lipidów. Co ciekawe hamuje krzepnięcie krwi (chroni przed zakrzepami w naczyniach, skrzepami w sercu – ochrona przed zawałem), w końcu jest aktywatorem niektórych enzymów.
🧲 Magnez – ponad połowa siedzi w kościach!
Ponad połowa magnezu w organizmie występuje w kościach (55-60%), natomiast około 40-45% w komórkach tkanek miękkich. Przede wszystkim mięśni, a tylko 1% w płynach pozakomórkowych. Magnez aktywuje około 300 enzymów, gdyż jest kationem wewnątrzkomórkowym.
🧲 Ile magnezu przyswajamy z pożywienia?
Przeciętne wykorzystanie z diety wynosi 30-40%. Absorpcja magnezu wzrasta w obecności białka i laktozy, ale wysoka zawartość tłuszczów ogranicza jego przyswajanie ze względu na tworzenie się mydeł magnezowych. Homeostaza magnezu regulowana jest w nerkach.
Gdy organizm dopada niedobór magnezu jego wydalanie z moczem spada. Na wielkość resorpcji zwrotnej (odzyskiwania) znaczący wpływ mają hormony, w tym te, które regulują gospodarkę wapniową czyli Parathormon i kalcytonina).
Magnez:
- bierze udział w syntezie i rozpadzie związków bogatoenergetycznych, głównie ATP.
- Bierze również udział w wielu etapach biosyntezy białka,
- jest aktywatorem enzymów uczestniczących w przemianach węglowodanów i metabolizmie tłuszczów.
🧲 Niedobory magnezu wpływają na obniżenie poziomu witaminy D! Jakie jeszcze są konsekwencje?
Konsekwencją niedoboru magnezu:
- jest wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych, a także cholesterolu w osoczu przez co zwiększa podatność na zmiany aterosklerotyczne.
- Niedobór magnezu w błonach komórkowych prowadzi do zaburzeń
w przewodzeniu impulsów nerwowych i zwiększa kurczliwość mięśni prążkowanych i gładkich. - Zaburzona równowaga elektrolityczna prowadzi do arytmii, przyspieszenia czynności serca oraz nadciśnienia.
- Przy niedoborach magnezu występuje spadek wrażliwości tkanek na
parathormon i zmniejszenie wydzielania tego hormonu, jak rownież obniżenie aktywnej witaminy D we krwi. Synteza witaminy D wymaga hydrolazy zależnej od magnezu. - Przy braku magnezu dochodzi do wydalania wapnia z moczem i hipokalcemii, co daje objawy podobne jak przy niedoborze wapnia.
- Niedobory magnezu występują najczęściej przy niedostatecznej podaży tego pierwiastka z pożywienia, przy upośledzonym wchłanianiu z przewodu pokarmowego lub zwiększonym wydalaniu przez nerki, także wzrost hormonów tarczycy i kortykosteroidów powodują nadmierne wydalanie magnezu z moczem.
Odpowiednia podaż magnezu intensyfikuje powstawanie w kościach bardziej wytrzymałej bezpostaciowej formy fosforanu wapnia.
🧲 Źródła Magnezu w pożywieniu. Ile jeść i co, żeby było go wystarczająco dużo
Źródła Magnezu:
Mąka sojowa, kasza jęczmienna, gryczana, orzechy, czekolada, kakao, pestki dyni, fasola, groch, kukurydza, soczewica, szpinak, mąka pełnoziarnista.
Normy żywieniowe dla Mg (mg/dzień), średnie zapotrzebowanie / zalecane spożycie:
- 1-3 lat 65 / 80
- 7-9 lat 110 / 130
- Chłopcy 16-18 lat 340 / 410
- Mężczyźni 51-65 lat 350 / 420
- Dziewczynki 16-18 lat 300 / 360
- Kobiety 51-65 lat 265 / 320
- Ciężarne powyżej 19 lat 300 / 360
- Karmiące powyżej 19 lat 265 / 320
🧲 Magnez i jego wyjątkowe właściwości, podsumowanie.
- magnez pełni rolę regulacyjną w kontroli ciśnienia krwi, przez co wpływa na nadciśnienie.
- Niedobór magnezu może być czynnikiem ryzyka w występowaniu chorób układu krążenia czy też miażdżycy,
- przyswajanie magnezu poprawia między innymi witamina D, hormon gruczołu przytarczycznego, natomiast pogarsza: wapń, fosfor, alkohol, bogate w białka potrawy, niedobór witamin B1 i B6,
- niedobory magnezu skutkują brakiem koordynacji, a także ogólnym zmęczeniem czy zaburzeniami akcji serca,
- jedna tabliczka czekolady dostarcza około 20% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na magnez, jednak należy pamiętać o jego innych źródłach obecnych na przykład w pełnoziarnistych mąkach.
Cykl o makroelementach:
Wapń – KLIK
Fosfor – KLIK
2 komentarze
Pingback:
Pingback: